Bescherm jezelf

Deze blog gaat over hoe je jezelf kunt beschermen tegen identiteitsfraude.

Ik heb eigenlijk twee full-time banen. Deze website en alles daarom heen is wat ik leuk vind om te doen in mijn vrije tijd naast mijn gewone baan. In mijn werk ben ik verantwoordelijk voor de ICT en informatiebeveiliging en informeer ik mijn collega's regelmatig over mogelijke risico's. Ik merk dat veel mensen niet bewust zijn van de gevaren wanneer je online bent. We vinden het allemaal normaal dat je overal en altijd op internet kunt zijn met je telefoon of tablet en daarom wil ik deze informatie met jullie delen. Ik kom er niet onderuit om technisch te worden, dus als je iets niet begrijpt, stel mij gerust vragen of reageer op dit artikel.

Identiteitsbewijs en BSN-nummer

Steeds vaker worden mensen slachtoffer van identiteitsfraude omdat zij in het bezit zijn van een kopie van je paspoort of ID, of je BSN-nummer. Heb je misschien het programma Radar of Opgelicht recentelijk gezien? Wanneer mag je nu een kopie van je identiteitsbewijs afgeven?
 

- Alleen overheidsorganisaties, banken, zorgverleners (huisarts, zorgverzekeraar, apotheek etc), notarissen of werkgevers mogen een kopie van je identiteitsbewijs maken. Zij mogen volgens de wet gebruik maken van je BSN-nummer.
 

- Alle andere organisaties dus niet! Zoals bij het afsluiten van een abonnement, auto proefrit, lidmaatschap van een (sport)vereniging, inchecken bij hotel of camping, huren van een voertuig of gereedschap enzovoorts. Deze organisaties mogen je BSN-nummer niet gebruiken en mag je een kopie van je identiteitsbewijs geven waar je het BSN-nummer hebt doorgestreept. Maak daarom zelf een kopie en laat dit nooit doen door de betreffende organisatie.
 

- Minister Plasterk van BZK heeft een app laten maken “Kopie ID” waarbij je heel eenvoudig een kopie maakt van je ID, met je vinger het BSN-nummer doorstreept en vervolgens de reden van de kopie aangeeft. Bijvoorbeeld “Kopie voor telefoonabonnement Vodafone” waarbij deze tekst schuin over je ID wordt geplaatst. De app heeft een duidelijke uitleg en directe links voor melden van misbruik. Vraagt een organisatie toch om een volledige kopie en wordt de kopie van deze app niet geaccepteerd? Ook dit kun je melden op verzoek van de minister en worden deze bedrijven aangepakt. Dus download deze app op je telefoon.
 

Wifi

We gebruiken allemaal Wifi op de telefoon, computer of tablet om verbinding te maken met internet thuis, onderweg of op het werk. Het gebruik van Wifi is helaas niet zonder gevaar en de volgende feiten zijn belangrijk om te weten:
 

- Gebruik Wifi wanneer mogelijk in een veilige omgeving, zoals thuis of op je werk. Wanneer je gebruik maakt van publieke (gratis) Wifi netwerken, ben je niet beveiligd tegen pogingen tot hacken. Hackers zijn in staat om je gebruikersnamen met wachtwoorden te zien en alle data op je telefoon of tablet te benaderen. En dat gebeurt vaker dan je denkt, dus gebruik bij voorkeur geen gratis Wifi in winkels of restaurants.
 

- Wanneer je thuis een Wifi netwerk hebt, gebruik dan niet het standaard wachtwoord die je hebt gekregen van je internetprovider (zoals het serienummer onderop je router). Maak een sterk wachtwoord in de vorm van bijvoorbeeld een lange zin, zonder gebruik te maken van namen of andere zaken die terug te leiden zijn naar jou. Stel op je router in dat alleen de apparaten die thuis gebruikt worden toegang mogen hebben tot de Wifi router, door het invoeren van het MAC-adres van de apparaten. Hiermee voorkom je dat als je wachtwoord toch gekraakt wordt, een vreemd apparaat door de router wordt geweigerd. Geef je Wifi wachtwoord niet aan vrienden of deel je Wifi aansluiting niet met buren, want je weet niet aan wie zij dit weer doorgeven.
 

- Ben je onderweg? Zet Wifi op je telefoon of tablet uit! Veel apparaten blijven proberen contact te maken met het Wifi netwerk wat bekend is. Bijvoorbeeld jouw netwerk heb je "Wifi-thuis" genoemd. Zit je in de trein dan roept je apparaat: “Wifi-thuis” waar ben je? Mocht er een hacker in de buurt zijn, zou hij met een eigen Wifi access point, antwoord kunnen geven aan jouw apparaat alsof hij "Wifi-thuis" is. Op dat moment kan hij bij alle data, email en sociale media op jouw apparaat. Dus Wifi altijd uitzetten als je onderweg bent en je bent een stuk veiliger wanneer je gebruik maakt van je 3G of 4G dataverbinding.
 

Spam of phishing email

Regelmatig krijgen we emails die aangemerkt kunnen worden als spam of phishing. Soms lijken ze heel echt en ben je geneigd om te klikken op een link in de email met als gevolg dat je op een onveilige website terecht kan komen of een virusprogramma kan binnenhalen op je computer.
 

- Wanneer je denkt zo’n email te hebben ontvangen, open deze niet en verwijder de email! Ook heel belangrijk: stuur zo'n email nooit door naar iemand anders, want je kan een virus doorsturen.

Heb je vragen? Stel ze gerust en ik help je verder.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw emailadres wordt hierbij niet gepubliceerd.