Madat Nepal

Dambar Biswhokarma is afkomstig uit een van de laagste kasten in Nepal. Hij had het geluk een Nederlander te ontmoeten die zijn schoolgeld en daarna zijn opleiding als zilversmid betaalde. Samen met zijn vrouw en twee leerlingen, uit zijn dorp, leefde en werkte hij in twee vochtige souterrain kamertjes in Kathmandu. Het werk voor de lokale markt leverde nauwelijks iets op. Totdat hij voor Madat Nepal Handel ging werken.

Hij leerde drie belangrijke dingen:
hoogwaardig vakmanschap, gegarandeerde kwaliteit en goede designs. Het Madat Nepal Handel zilver heeft het hoogste zilver keurmerk (gemerkt in Gouda) en is gegarandeerd vrij van nikkel. Zijn Nederlandse sponsor hielp hem met de bouw van een huis. Madat hielp hem met grote orders. In de hoogtijdagen werkten er 14 personen in een nieuwe werkplaats met een gegarandeerd inkomen. Hun schoolopleiding is laag, soms slechts twee of drie klassen lagere school. Ze komen allemaal uit de Bishwokarma kaste. Belangstelling om nog naar school te gaan is er niet. Ze willen werken om hun gezin te onderhouden of hun familie in hun geboortedorp. Anno 2014 werken er nog maar vijf zilversmeden. De economische malaise in Europa is hier debet aan. Hun opleidingsniveau is hoog en ze kunnen vrijwel alle designs maken.

Het zilver is gegarandeerd 92,5% puur zilver. Alleen koper is toegevoegd om het iets steviger te maken. Daarmee heeft dit zilver het hoogste keurmerk. De waarborg in Gouda controleert en merkt elk sieraad. Bij ringen en armbanden staat het stempel meestal in de binnenzijde. Bij oorbellen en hangers is het stempel meestal op het oogje te vinden.Een van de belangrijkste kenmerken van het Madat zilver is het vakmanschap. Aan elk product is evenveel zorg besteed waardoor de afwerking perfect is.