Betekenis van de chakra's

In het verre oosten gelooft men in chakra's welke belangrijk zijn voor lichaam en geest. De zeven chakra's zijn centra van energie in het menselijk lichaam. Chakra betekent wiel, cirkel of draaikolk in het Sanskriet. Chakra's kunnen geblokkeerd raken waardoor je niet in balans bent. Door bijvoorbeeld het uitoefenen van yoga en meditatie, het ruiken van geuren of het eten van de juiste voeding kun je een chakra weer 'openen'. Ook worden symbolen en edelstenen met chakra's geassocieerd en door het dragen van deze sieraden kun je de desbetreffende chakra ondersteunen. Klik op de naam van de chakra om alle producten te zoeken.

Kruinchakra of Kroonchakra (sahasrara)
De kruinchakra is paars en staat voor spiritualiteit, verlichting, sereniteit en eenheid. De kroonchakra is de zevende chakra en bevindt zich boven de kruin van je hoofd. Bijbehorende edelstenen: amethist, howliet en opaliet. Mantra: Ohm.

Voorhoofdchakra (ajna)
De voorhoofdchakra is donkerblauw en staat voor intuïtie, inzicht en wijsheid. Dit is de zesde chakra en bevindt zich in het midden van je voorhoofd. Bijbehorende edelstenen: ioliet, labradoriet, amethist, sodaliet en lapis lazuli. Mantra: Ohm.

Keelchakra (vishudda)
De keelchakra is lichtblauw en staat voor communicatie, wil en eerlijkheid. Dit is de vijfde chakra en bevindt zich op de hoogte van je keel. Bijbehorende edelstenen: apatiet, turkoois, aquamarijn, labradoriet, sodaliet en lapis lazuli. Mantra: Ham.

Hartchakra (anahata)
De hartchakra is groen en staat voor liefde, medeleven en eenheid. Dit is de vierde chakra en bevindt zich ter hoogte van je hart. Bijbehorende edelstenen: peridoot, agaat, aventurijn, unakiet, rhodochrosiet, malachiet, jade, rozenkwarts, labradoriet en amazoniet. Mantra: Yam.

Zonnevlechtchakra (manipura)
De zonnevlechtchakra is geel en staat voor vertrouwen en eigenwaarde. Dit is de derde chakra en bevindt zich ter hoogte van je navel. Bijbehorende edelstenen: citrien, tijgeroog, mookaiet, labradoriet en amber. Mantra: Ram.

Heiligbeenchakra (svadhisthana)
De heiligbeenchakra is oranje en staat voor sensualiteit, creativiteit en welzijn. Dit is de tweede chakra en bevindt zich ter hoogte van je bekken. Bijbehorende edelstenen: kornalijn, maansteen, jaspis en mookaiet. Mantra: Vam.

Basischakra of Wortelchakra (muladhara)
De basischakra is rood en staat voor geduld, macht en stabiliteit. Dit is de eerste chakra en bevindt zich ter hoogte van je stuitje. Bijbehorende edelstenen: granaat, jaspis, agaat, unakiet en obsidiaan. Mantra: Lam.