Feel Good Food: Thaise rode curry

Feel Good Food: Thaise rode curry

Thaise rode curry pasta zelf gemaakt van verse ingrediënten dat is zoveel lekkerder. Mijn man is allergisch voor vis en vaak zit er een vis of schaaldier component in de kant-en-klare potjes die je in de winkel kunt kopen. Ik heb er lang over over gedaan om de juiste smaak uit te vogelen en dit is het resultaat. Ik ben benieuwd wat je er van vindt :-)

Ingrediënten

5 rode pepers (grote Spaanse of lombok)

2 strengen groene peperbolletjes

1 stengel sereh (citroengras)

6 limoenblaadjes (djeroek poeroet)

1 limoen

4 Thaise uitjes of sjalotjes

1 cm verse gember

2 of 3 takjes Thaise basilicum

2 teentjes knoflook

2 kruidnagels (gemalen)

3 theelepels korianderzaad (gemalen)

3 theelepels komijnzaad (gemalen)

1 theelepel laos

1 theelepel kardemom (gemalen)

2 theelepels zout

olijfolie

 

Keukenbenodigheden

Staafmixer of hakmolen/keukenmachine

3 glazen potjes of kleine afsluitbare bakjes

 

Bereiding

Haal de groene peperbolletjes van de steeltjes. Verwijder de zaadlijsten uit de rode pepers. Schil en rasp de gember. Snijd rode peper, halve stengel sereh (onderste deel), knoflook, limoenblaadjes en basilicumblaadjes klein als je een staafmixer gebruikt of grof wanneer je een hakmolen of keukenmachine hebt. Voeg de droge kruiden en het sap van de limoen toe. Mix het vervolgens tot een pasta en doe er 1 of 2 eetlepels olijfolie bij om het tot een glad geheel te krijgen. Bewaar de pasta tot gebruik in glazen potjes met een laagje olijfolie erop, je kunt het dan ongeveer drie weken bewaren in de koelkast. 

 

De meeste ingrediënten koop je bij een goede toko, oriëntaalse supermarkt of biologische winkel. De verse sereh, limoenblaadjes, groene peperbolletjes en rode pepers koop ik altijd in grotere hoeveelheden in en bewaar ik in de vriezer tot ik het nodig heb. 

 

Dit recept kun je gebruiken voor een vegetarische Thaise curry of als je dat lekkerder vindt kun je ook kip of vis toevoegen en het is het lekkerst met romige kokosmelk. Deze rode curry is mild pittig van smaak en kinderen lusten het ook. Houd je van heet, dan verwijder je de zaadlijsten niet uit de rode pepers. Ik serveer meestal verse pepers erbij voor de liefhebber. De hoeveelheid is te gebruiken voor eenmaal een grote maaltijd (4 tot 5 personen) of driemaal een kleine maaltijd (2 personen).

 

en oh ja...je houdt de bovenste helft van de sereh stengel over..die is heel lekker in een kopje groene thee :-)

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw emailadres wordt hierbij niet gepubliceerd.