Dagboek van Bilhèn, onze adoptiekameel in Egypte

Hoe is het de laatste 12 maanden gegaan met Bilhèn? Lees hier het dagboek van Joyce over adoptiekameel Bilhèn...

adoptiekameel bilhen en eigenaar aliyenBilhèn
Geboortedatum : 20 - 02 - 2013
Geslacht : jongetje
Kleur bij geboorte : wit
Geboorteplaats : Dahab – Zuid Sinaї
Naam moeder : Saїde
Naam vader : hengst Khamies
Eigenaar : Aliyѐn Faraj Ataiyiq
Adoptieouders :

  • - Miranda en Harald van Thingsthatmakeyoufeelgood.nl
  • - Clement Roos
  • - Elia Hermsen van batubulancounseling.nl
20-02-2014: Bilhèn 1 jaar! Maar daardoor ook niet meer zogend.

Afgelopen februari 2014 is Bilhèn 1 jaar geworden, het gaat mede dankzij zijn Adoptie Ouders, heel goed met hem!
Kamelenjongen zogen uiterlijk 1 jaar bij hun moeder, wel dient de mens te voorkomen dat het jong na 1 jaar niet blijft zogen omdat de moeder anders teveel vermagert. Kamelenjongen blijven namelijk als het aan hen ligt gewoon doorzogen bij hun moeder, ook als ze de 1 jaar zijn gepasseerd. Daarom staat Bilhèn samen met zijn vriendje op dezelfde plek maar nu afgescheiden van moeder Saïde d.m.v een muurtje. Bilhèn en het zoontje van Wabbere zijn nog steeds dikke maatjes, beiden van hetzelfde geboortejaar.

Flowering Desert: plukken
De gehele winter van 2013 en het voorjaar van 2014 kende de Woestijn grote delen die in Bloei stonden: waarop de mannen & de stichting er verschillende keren met de pick-up op uit trokken om te plukken voor de Kamelen in Dahab, waaronder dus ook voor Bilhèn, verse planten zijn een goede aanvulling op het basisvoer van hooi.

December 2013: een nieuwkomer op de plek van Bilhèn thuis in Dahab
Half december 2013 besloot de stichting samen met Aliyèn om ’n vrouwtjeskameel voor wie nog geen plek was tijdelijk op te nemen op de plek waar Bilhèn en zijn maatje staan. Dit vrouwtjeskameel heeft 2,5 maand bij Bilhèn en zijn maatje gestaan.

Tochten DesertJoy ‘13/’14
DesertJoy had ondanks het negatieve reisadvies en ondanks dat de Nederlandse charters niet vlogen naar en van Sharm el Sheikh toch nog 3 tochten in het seizoen 2013/2014.
De 1e tocht – eind oktober 2013 - telde maar 1 deelneemster, de 2e tocht eind maart/begin april 2014 was de Klankreis met maar liefst 9 deelnemers en de laatste tocht in april 2014 telde 3 deelneemsters.
Bilhèn is op geen van de drie tochten meegeweest om meerdere redenen:
- Het was te zwaar voor Aliyèn om behalve zijn kamelen waar hij mee werkt: moeder Saïde en vader Khamies ook nog zus Djiddu’a, Bilhèn EN het vriendje van Bilhèn mee te nemen. En omdat het vriendje van Bilhèn niet alleen thuis kon blijven zonder Bilhèn besloot Aliyèn om beide jongetjes thuis te laten onder de verzorging van zijn vrouw. Zo kon hij toch mee en wat inkomen genereren met Saïde en Khamies.
- In maart 2014 ging Aliyèn met zijn familie, geiten en schapen voor enkele maanden bivakkeren in de Bloeiende Woestijn van Fer’aa en Faranje, waardoor het voor Bilhèn beter was om in de Bloei te blijven in plaats van mee te gaan op de laatste twee tochten van DesertJoy. Aliyèn zelf kwam wel terug van de Bloei voor de andere twee tochten, zodat hij toch inkomen had, Aliyèn liet ook Saïde en Khamies in de Bloeiende Woestijn, zodat hij de honneurs waar kon nemen voor mijzelf: namelijk Soeb en Bil van mij onder zijn hoede nemen op die laatste twee tochten, zodat ik zelf op Jamila van mij kon rijden en haar laatst geborene Abdèn die mee moest omdat hij nog zoogt bij Jamila. En zo was dit ook weer voor alle partijen Mens en Dier een Win/Win.

Maart 2014: Bilhèn naar de Flowering Desert van Fer’aa & Faranje!
In maart 2014 is Bilhèn samen met zus Djiddu’a, moeder Saïde en vader Khamies naar de Flowering Desert gegaan van Fer’aa & Faranje, daar ontmoetten ze de andere vrouwtjeskamelen en meerjarigen van de andere families die allemaal ook hun geiten, schapen en tenten hadden meegenomen om weer zoals vanouds enkele maanden in een Bloeiende Woestijn te bivakkeren net als in het voorjaar van 2013.
Zo ook Aliyèn en zijn familie met hun geiten en schapen.
Met dit verschil dat Fer’aa in Centraal Sinaï ligt en een ander gebied is dan waar Bilhèn in het voorjaar van 2013 was.
Fer’aa is hooggelegen en kent geen wadi’s maar diverse hooggelegen plateaus. Op deze plateaus bevond de kudde van zeven zich, waaronder Bilhèn. In tegenstelling tot het voorjaar
van 2013 kwam de kudde ook niet elke dag naar het tentenkamp voor hun dagelijkse energievoer van maïs. De bloei was zodanig beter dan in 2013 dat ze hun energievoer niet nodig hadden!
Behalve dit moesten ook de verantwoordelijk mannen, waaronder Aliyèn, elke dag bij toerbeurt en te voet, dus niet per pick-up, en met verrekijker de kudde opsporen.
De Stichting heeft Bilhèn en Aliyèn twee keer bezocht in de tijd dat Bilhèn en de 6 andere Kamelen in Fer’aa en Faranje waren.

Vanaf eind mei ‘14 tot heden: Bilhèn nog steeds in de Woestijn!
Eind mei 2014 besloten de families om op te breken en naar huis te gaan.
Net als verleden jaar besloot Aliyèn toen om Djiddu’a, Saїde & Bilhѐn bij zijn getrouwde zoon te laten die in het woestijndorpje Nuwamis woont. Daardoor kunnen Djiddu’a, Saїde en Bilhѐn met de andere vrouwtjeskamelen en jongen van dit woestijndorpje nog steeds elke dag vrij rondtrekken en grazen. Verleden jaar zomer was er geen bloei in dit gebied maar dat is deze zomer wel het geval, maar wel of geen Bloei: het is nog altijd beter dan in hun warme ommuurde plek in het hete Dahab ’s zomers!
Aliyѐn zelf is net als verleden jaar geregeld in het woestijndorpje van zijn oudste zoon, om zelf ook ’n oogje in het zeil te houden voor wat betreft zijn kamelen, waaronder Bilhèn.

Besteding uitgespaarde kosten van Bilhèn:
De uitgespaarde kosten van Bilhèn door zijn tijd in Fer’aa en Faranje, waarin hij geen gebruik heeft gemaakt van hooi (ruwvoer) en maïs (energievoer) wordt besteed aan het schoonmaken en sproeien met anti-tekenmiddel van de grond thuis in Dahab. Dit zal eind september 2014 gebeuren wanneer Aliyèn van plan is om zijn Kamelen weer naar huis cq naar Dahab te halen.
Daarnaast zijn sinds begin juli ’14 de kosten van het levensonderhoud met 50% gestegen in Egypte, dit geldt ook voor het voer voor de Kamelen.

Vooruitzichten
De Bloei in de Woestijn zal zich voortzetten naar andere gebieden, dit keer ook naar Zuidoost Sinaï, dezelfde gebieden als waar de tochten van DesertJoy gaan. Als DesertJoy weinig tochten heeft voor het najaar van 2014 is de Stichting van plan om met de Kamelen te bivakkeren in de Woestijn, zodat de Kamelen behalve hun nodige lichaamsbeweging krijgen ook kunnen grazen wat altijd beter is dan hooi en wij ook de gestegen kosten voor het levensonderhoud, dus ook voor het kamelenvoer, kunnen compenseren. Mocht de Stichting dan toch nog kosten uitsparen dan wordt dit besteed aan de kosten die nodig zijn voor zo’n bivak in de Woestijn, zoals benzine kosten, water en voedsel voor de Bedoeïenen die gaan bivakkeren om een oogje in het zeil te houden en zo blijft ook dit plan een Win-Win voor alle partijen.

Verder zal de stichting, bij weinig toerisme en dus weinig tochten, de mannen blijven helpen in de vorm van benzinekosten zodat er a.s. winter ook weer geplukt kan blijven worden voor o.a. ook Bilhèn, mochten de Kamelen toch niet naar de Bloei gaan of kunnen a.s. najaar.

Stand Adoptie Bilhèn
De adoptie van Bilhèn staat door jullie gelukkig nog steeds op € 65,- p mnd! Bilhèn, Aliyèn en ikzelf zijn in deze moeilijke tijden voor de Sinaï jullie vooral nu ontzettend Dankbaar voor jullie Adoptie van Bilhèn, temeer omdat bijvoorbeeld de adoptie van zijn zus Djiddu’a gekelderd is van € 45,- naar € 28,75 per maand.

Lieve Miranda & Harald, Clement en Elia, wij hopen dat jullie het leuk vonden om weer over Bilhèn en zijn belevenissen te lezen!

Wij blijven jullie op de hoogte houden over Bilhѐn in Woord & Beeld!
Een Dankbare knuffel van Bilhѐn, moeder Saїde en mij & alle liefs van Aliyѐn!
Liefs, Joyce :-)

Wil je meer lezen over Stichting Dalèl, de andere kamelen of de reizen die Joyce organiseert? Neem een kijkje op de website van Stichting Dalèl.

Reacties

  1. Joyce van St.Dalèl Joyce van St.Dalèl

    Super Miranda, om het verhaal van kleine Bilhèn hier te zien!
    Dikke knuffel, ook van Bilhèn!
    Liefs, Joyce van St.Dalèl en DesertJoy :-)

Laat een reactie achter
* Jouw emailadres wordt hierbij niet gepubliceerd.