In de media: BewustZijn Online

In de media: BewustZijn Online

Maart 2018 - Mari Plooij schrijft met passie cd-recensies voor BewustZijn Online. Deze keer schrijft hij over onze cd's van Ani Choying Drolma.

Betoverend

Het zal me voor altijd bij blijven. Voor het eerst in mijn leven reisde ik alleen door India en kwam bij toeval terecht in een Tibetaans klooster in het zuiden van het land. Een plek van absolute rust was het, waar ik een aantal dagen doorbracht. Amper toeristen, een broeierige warmte. Ik zie me nog zitten in het schoolgebouw. Kinderen reciteerden gebedsliederen. Veel braaf, een aantal superondeugend. En maar zingen. De zon was net op toen ik op een ochtend naar een verafgelegen gebedsplek liep. Uren zat ik daar tegen een pilaar. Murmelende monniken spraken hun gebeden uit. Ik mediteerde met hen. En toen, uit het niets, een stem. Een jonge monnik zong voor zich uit, zacht en ingetogen. Een taal die ik niet verstond, maar waarvan de heilige bedoeling duidelijk was. Zo prachtig. Die sfeer zit in voor altijd in mijn hart.

En zo hoorde ik onlangs de stem van Ani Choying Drolma die deze sfeer in één keer bij me terugbracht. Choying Drolma is een Nepalese boeddhistische non die op jonge leeftijd intrad in het klooster en zo haar hardhandige vader wist te ontvluchten. Haar zangtalenten zouden de wereld misschien nooit bereikt hebben als een platenproducer het klooster 20 jaar geleden niet bezocht zou hebben. Het was niet zijn doel zangtalenten te scoren, want hij was op zoek naar innerlijke rust. Hij raakte echter gefascineerd door Ani's wonderbaarlijk verfijnde en tegelijk krachtige stemgeluid. Het was nog in de tijd van cassettebandjes en hij maakte een primitieve opname. Terug in Amerika mengde hij de opname met gitaar en bracht Choying Drolma onder de aandacht van een collega die er mede voor zorgde dat haar muziek vastgelegd werd en buiten het klooster bekendheid kreeg. Uiteindelijk begon ze over de hele wereld op te treden en dat doet ze nog steeds.

 

Inner Peace 1 & 2 - Ani Choying Drolma - €12,50 via https://www.thingsthatmakeyoufeelgood.nl

(een deel van de opbrengst gaat naar Tibetaanse kloosters en naar Nepalese gezinnen die fairtrade producten maken)

 

Maart 2018, Mari Plooij

Het artikel kun je lezen op de website van BewustZijn Online

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw emailadres wordt hierbij niet gepubliceerd.