We hebben een kameeltje geadopteerd! Bilhèn...

Stichting Dalel: Wij hebben per april 2013 een kameeltje geadopteerd. Lees hieronder het dagboek van Joyce hoe het met onze kameel Bilhèn gaat.

adoptiekameeltje BilhenBilhèn
Geboortedatum : 20 - 02 - 2013
Geslacht : jongetje
Kleur bij geboorte : wit
Geboorteplaats : Dahab – Zuid Sinaї
Naam moeder : Saїde
Naam vader : hengst Khamies
Eigenaar : Aliyѐn Faraj Ataiyiq
Adoptieouders : Clement Roos & Miranda en Harald van Thingsthatmakeyoufeelgood.nl

Geboorte Bilhѐn

Bij de geboorte van Bilhѐn is nogal veel te doen geweest. Aliyѐn woont in Dahab, een kustplaatsje aan de Golf van Aqaba. Vrouwtjeskamelen bevallen in afzondering en dat is in de bewoonde wereld van Dahab niet mogelijk. De oudste zoon van Aliyѐn, genaamd Awѐd, woont met zijn gezin in een dorpje in de Woestijn, genaamd Nuwamis. Dus had Aliyѐn het plan om Saїde daar naar toe te brengen voor haar bevalling.
Eind januari 2013 gingen we de Woestijn verkennen omdat er in de winter van ‘12/’13 verschillende keren goede regens waren gevallen in de Woestijn, een unicum sinds 30 jaar! Ook was de winter van ‘12/’13 veel kouder geweest dan andere winters. Bij de verkenning eind januari ’13 zagen we dat er in de omgeving van Nuwamis nog niet veel bloei was opgekomen door de regens, het landschap was kaal en kouder dan koud met een gure wind. Te koud en te kaal voor Saїde en haar kleintje straks.
Dus bedachten we een nieuw plan voor Saїde haar bevalling: aan de rand van het dorpje Dahab heeft de familie van Musa Humied Mubarak een flink stuk open, lege grond. Musa & Aliyѐn zijn goede vrienden en ook vervult Musa een belangrijke rol in de aktiviteiten van de Stichting ter plekke. Eenmaal weer terug in Dahab lieten we gelijk het achterste stuk grond schoonmaken en een ruime plek d.m.v. palen en touw werd gemaakt voor Saїde, op 10 minuten loopafstand van het huis van Aliyѐn. De volgende dag brachten we Saїde daarnaartoe.
Elke dag ging Aliyѐn 3x naar Saїde toe om haar te voederen en haar te observeren. DesertJoy had op 5 februari ’13 haar 1e tocht van 2013. Er werd geregeld dat een oude bedoeїen wiens kameel net bevallen was en die ook op het lege stuk grond stond, ook Saїde zou voederen en een oogje in het zeil zou houden. Zo kon Aliyѐn met zijn hengst werken zodat hij geen inkomen verloor. Na afloop van deze tocht was Saїde nog niet bevallen, alsof ze had gewacht op haar baasje. Na deze tocht zag Aliyѐn dat Saїde zich toch niet op haar gemak voelde op deze plek. Na wat dubben hebben we toen op 18 februari ‘13 toch besloten om Saїde terug te brengen naar haar eigen plek. Haar eigen plek was leeg, omdat de andere kamelen al op weg waren naar het opstappunt in de Woestijn voor de tocht van 20 februari, dus dat kwam goed uit, Saїde had nu de hele plek (Opvang I) voor haar zelf! Ook Aliyѐn zou niet meegaan op de 20 februari tocht, hij zou bij Saїde blijven. Toen wij Aliyѐn op de eerste dag van de tocht vanuit de Woestijn belden hoorden we een blije Aliyѐn aan de telefoon: ‘ ze is bevallen, ze is bevallen! Vanmorgen ging ik haar voederen en toen lag het kleintje er! Het is een jongetje! Voor de 1e keer is ze van een jongetje bevallen!!’ zei hij.

Moeder Saїde, vader Khamies & naamgeving:
Saїde, wat de Gelukkige betekent, is in haar leven al 3 keer eerder bevallen, alle 3 de keren van een meisje. Maar haar eerste twee kleintjes zijn allebei overleden toen ze 2 maanden oud waren. Haar 3e meisje is in januari 2011 geboren en heet Djiddu’a, zij is gelukkig blijven leven. De naamgeving van Bilhѐn is nogal grappig gegaan. Aliyѐn had voor dit jongetje de naam Anizѐn bedacht, maar elke keer als hij over Anizѐn sprak dan zei hij Bilhѐn. Nu heb ikzelf ook een kameeltje geboren in 2011 die Bilhѐn heet, dus ontstond er regelmatig verwarring, ‘ over wie heeft hij het nu’ dacht ik. Vroeger had Aliyѐn een hengst, die ook bij hem geboren was en hij heette Bilhѐn maar is door hoge leeftijd al enige jaren geleden overleden. Die twee waren echt een twee-eenheid om te zien. Ze hadden zelfs allebei hetzelfde loopje, baasje en Kameel! Dus op ’n gegeven moment hebben we besloten om Anizѐn gewoon Bilhѐn te noemen! Bilhѐn is een naam die alleen aan Kamelen gegeven wordt en staat voor een Krachtige Kameel. De vader van Bilhѐn is de hengst Khamies, wat Donderdag betekent. Khamies is van vroeger nog de enigste overgebleven hengst van Aliyѐn.

1 maart 2013: Bilhѐn, moeder Saїde en grote zus Djiddu’a naar de Bloei!

Door een combinatie van factoren zijn bedoeїenen sinds de laatste 35 jaar tegenwoordig permanent gevestigd in de kustplaatsen zoals Dahab of in dorpjes in de Woestijn. Door de regenval van de winter ‘12/’13 stonden grote delen van de Woestijn in het voorjaar van 2013 sinds 30 jaar weer in bloei. In 2011 was dit ook al gebeurd, maar dit keer was de Bloei in verder weg gelegen delen van de Woestijn. Als dit gebeurt dan trekken veel bedoeїenen weer naar de Woestijn met hun tenten, geiten, schapen en kamelen om weer enkele maanden zoals vanouds te leven. De meeste bedoeїenen zijn afhankelijk van het toerisme maar doordat het toerisme sinds 2011 is ingestort was ook dit een extra reden om naar de Bloei te gaan, zodat in ieder geval hun vee in alle vrijheid weer kon grazen. Ook Aliyѐn besloot om samen met 8 andere families naar de Bloeiende Woestijn te gaan.
Ideaal voor Saїde en kleine Bilhѐn! Zo kon Bilhѐn rustig aarden in zijn natuurlijke leefomgeving: de Woestijn. En kon moeder Saїde ook in alle rust genieten van haar pasgeboren jong in plaats van in de bewoonde wereld van Dahab. De andere 8 families namen ook hun vrouwtjeskamelen en hun jongen mee, zodat Bilhѐn ook leefijdgenootjes had. Hij had gelijk een vriendje: ook een jongetje die een maand eerder dan Bilhѐn geboren was, het leken wel tweelingen want zo hebben ze dezelfde kleur en zijn ze bijna even groot. Wat een mazzel voor Saїde & Bilhѐn: een bloeiende Woestijn & een leeftijdgenootje, een betere start kon hij niet hebben! Grote zus Djiddu’a was ook van de partij. De hengsten waren allemaal thuis in Dahab gebleven. Omdat het bronstseizoen altijd ’s winters & in het voorjaar is, waren de hengsten – waaronder Khamies – bronstig wat heel onrustig is voor pas bevallen vrouwtjeskamelen en hun kleintjes.

24 april 2013: van de Bloei naar Nuwamis

Op 24 april besloten verscheidene families om op te breken en naar huis te gaan. Aliyѐn heeft nog geprobeerd om ze over te halen te verhuizen naar een ander gebied waar de bloei pas was begonnen, maar hij kreeg ze niet zover omdat de jongeren toch naar Dahab verlangden. Toen besloot hij om Saїde & Bilhѐn en grote zus Djiddu’a bij zijn getrouwde zoon te laten die in een woestijndorpje woont, genaamd Nuwamis. Dit omdat zijn getrouwde zoon ook een vrouwtjeskameel heeft met een kleintje, namelijk het vriendje van Bilhѐn! Daardoor kunnen Saїde, Bilhѐn en Djiddu’a met de andere vrouwtjeskamelen en jongen nog steeds elke dag vrij rondtrekken en grazen. Ook al is er in dit gebied geen echte bloei, het is toch nog altijd beter dan in hun warme ommuurde plek in het hete Dahab ’s zomers! Aliyѐn zelf is nu ook vaak in het woestijndorpje waar zijn oudste zoon woont. Elke dag aan ’t einde van de dag komt de kudde trouw weer naar huis omdat ze dan behalve energievoer nu ook hooi krijgen ’s avonds.

Begin juli 2013: Voer voor de hele zomer

Het is de stichting gelukt om al het energievoer (Maїs) & al het ruwvoer (Hooi) voor alle adoptiekamelen voor juli, augustus en september 2013 te laten komen vanuit het vasteland van Egypte! Dat was dit keer i.v.m. de onrust op het vasteland van Egypte een heel gedoe en spannend of het de leverancier zou gaan lukken om te komen, maar op 4 juli 2013 reed hij eindelijk Dahab binnen met een afgeladen truck!!

Plan van Aliyѐn:

Het plan van Aliyѐn is om Bilhѐn, Saїde en Djiddu’a pas begin of half september terug te brengen naar Dahab. Voordat hij dit kan doen moet hij wel eerst in de Woestijn Bilhѐn een touwhalstertje leren en hem in de Woestijn al leren om aan de teugel te lopen, zodat hij veilig door de drukke straten van Dahab kan als hij hen naar huis gaat brengen, want na zijn eerste half jaar in de Natuur doorgebracht te hebben is Bilhѐn totaal nog niet de bewoonde wereld met al zijn geluiden, auto’s en drukte gewend.

Lieve Clement en Miranda & Harald, mede dankzij jullie, geniet Bilhѐn van een goede start!!!

Wij blijven jullie op de hoogte houden over Bilhѐn in Woord & Beeld!
Een Dankbare knuffel van Bilhѐn, moeder Saїde en mij & alle liefs van Aliyѐn!
Liefs, Joyce :-)

Wil je meer lezen over Stichting Dalèl, de andere kamelen of de reizen die Joyce organiseert? Neem een kijkje op de website van Stichting Dalèl.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Jouw emailadres wordt hierbij niet gepubliceerd.